Poznejte šumivá vína na Vinigrandi.cz – každý druh tohoto lahodného nápoje je svým způsobem výjimečný!

Poznejte šumivá vína na Vinigrandi.cz – každý druh tohoto lahodného nápoje je svým způsobem výjimečný!

Šumivá vína na Vinigrandi.cz spojuje především jedna zásadní věc. Ptáte se jaká? Je to pečlivost, s jakou byly jednotlivé druhy tohoto populárního nápoje pro e-shop vybírány. Na značku pochybné kvality zde proto v žádném případě nenarazíte. Letmým pohledem na nabídku lze zjistit, že převážná většina šumivých vín, které zde můžete zakoupit, pochází ze zemí, jež jsou výrobou „bublinek“ celosvětově proslulé. Řeč je o Francii a Itálii. Nejspíš ale víte, že se velmi dobrá šumivá vína vyrábějí také jinde. Takové Španělsko nebo Německo patří k zemím, jejichž produkce tohoto lahodného moku získává rok od roku na významu a to jak díky rostoucí kvalitě, tak co do množství vyrobených lahví. Chcete si udělat jasno v základních pojmech, které jsou s tímto nápojem spojeny? A rádi byste se naučili, jak s takovým delikátním pitím správně zacházet a to ještě dříve, než si na Vinigrandi.cz nějakou lahev vyberete?

Šumivá vína z Vinigrandi.cz

Jak jsme si řekli, na Vinigrandi.cz je zdaleka nejvíce zastoupena produkce francouzská a italská. Najdete zde řadu skvělých značek pocházejících z těchto dvou zemí. Vyzkoušet můžete výborné francouzské Champagne Brut Millésimé 2014 – Deutz nebo delikátní Champagne Heritage Premier Cru Brut – Roger Coulon. I pro solidního znalce budou jistě příjemným překvapením skvělá La Scala Franciacorta Vendemmia Brut DOCG 2009 Magnum – Bellavista nebo lahodná Annamaria Clementi Rosé Cuvée Franciacorta Riserva Extra Brut DOCG 2010 – Ca del Bosco. Obě z Apeninského poloostrova. Už z názvů jednotlivých značek vyplývá, že pouze vína, jejichž domovem je Francie, se mohou honosit označením Champagne, čili šampaňské. A brzy navíc zjistíte, že jenom některá, protože země původu není jedinou podmínkou, kterou je nutné splnit.

Čím se liší pravé šampaňské?

Druhů šumivých vín je celá řada a značná část z nich se může pochlubit velmi vysokou kvalitou. Pravé šampaňské je však pouze jedno. Základním kritériem, které je nutné splnit, aby mohl výrobce šumivého vína označit svůj produkt jako šampaňské, je správný původ hroznů. Réva nesmí vyrůst jinde, než ve francouzské oblasti Champagne, což je region ležící na severovýchodě země zahrnující přibližně 30 tisíc hektarů vinic. Celá oblast, která se letos bohužel potýká s nepřízní počasí a tedy i slabou sklizní, se skládá ze čtyř částí. Možná jste už někdy v souvislosti s vínem zaslechli něco o Côte des Blanc, Côte des Bar, Montagne de Reims či Vallée de la Marne. Nebo ne? Co dalšího je nutné splnit, aby výrobce mohl použít označení „šampaňské“? Neobejde se to také bez těchto náležitostí:

  • Výroba musí probíhat výlučně metodou tzv. druhotného kvašení.
  • Povoleny jsou pouze hrozny konkrétních odrůd, a sice Pinot Meunier, Pinot blanc, Chardonnay, Pinot noir, Petit Meslier a Abane.
  • Proces zrání tohoto výjimečného nápoje nesmí být kratší než 15 měsíců.

Francouzi nejsou zdaleka jediní

Přestože je pravé šampaňské svým způsobem výjimečné, Francouzi rozhodně nejsou jediní, kdo dnes zvládá výrobu šumivých vín na výbornou. Ostatní mají tu výhodu, že se nemusí striktně držet výše uvedených pravidel a mohou tedy používat rozmanité odrůdy a navíc celý proces výroby i mírně upravovat. S jakým výsledkem se jim to daří? S jakými šumivými víny se na starém kontinentu setkáte nejčastěji? Čím dál oblíbenější je třeba „šťavnaté“ a lehké italské prosecco pocházející z Benátska, kde se získává z odrůdy révy zvané Glera. A není divu, že se dobře prodává. Chutná totiž vážně skvěle. Své místo na slunci si už dávno zasloužila také španělská cava. Tento pozoruhodný nápoj původem z Katalánska může pravému šampaňskému směle konkurovat. Vyrábí se totožnou metodou jako originální Champagne a jeho historie je stará už 150 let!

Střední Evropa nezůstává pozadu

Faktem je, že ani producenti z Rakouska, Maďarska, Slovinska nebo z České republiky se nemají za co stydět. Například naše „Bohemka“ už od svých počátků ušla hezký kus cesty a může se srovnávat s naprostou většinou kvalitních sektů ze zahraničí. Použili jsme slovo sekt? Aby ne, když mluvíme o střední Evropě. V tomto regionu se totiž šumivým vínům takto běžně říká. Že bychom na někoho zapomněli? Samozřejmě! Je tu ještě Německo. Šumivá vína našich západních sousedů předchází skvělá pověst. Rotkäppchen-Mumm, Henkell Freixenet nebo třeba Motzenbäcker, to jsou asi nejznámější vinařské společnosti, které se zasloužily o to, že německý sekt je zkrátka pojem. A není divu, když se v této zemi jeho výrobou zabývají už celá dvě století. Zřejmě ani nepřekvapí, že si Němci na vlastní produkci také rádi pochutnají. Na hlavu připadají v průměru cca 3 litry domácího sektu ročně.

Chcete si bublinky vychutnat?

Pokud si chcete sklenku vína skutečně vychutnat, musíte si samozřejmě vybrat solidní značku. Tím, že sáhnete po lahvi kvalitního moku, to však teprve začíná. Poté musíte pití optimálně vychladit a to zhruba na 4 nebo 5°C. Je ovšem pravda, že se to může u různých druhů mírně lišit. Co je však vždy stejné, to je dočasné uskladnění šumivého vína. Nejlepší je, pokud lahev uložíte na dva či tři dny někam do tmy. A jak sekt, šampaňské nebo prosecco správně otevřít? Nejprve odstraníte kapsli, pak roztočíte agrafu a sundáte ji ze zátky. Lahev by přitom měla být nakloněna pod úhlem zhruba 45 stupňů. Zatímco levou rukou uchopíte zátku, pravou začnete lahví pozvolna otáčet. Až se zátka uvolní, mějte sklenky hezky po ruce, protože bublinky dovedou být neposedné. Nejlepší jsou tzv. flétny, ve kterých víno vydrží déle „živé“.

Jste dlouholetými milovníky šumivých vín nebo jejich svět teprve začínáte objevovat?

Leona Zíková